Dalmore destilerija se nalazi u Alensu, severno od Invernesa. Smeštena je pored morskog jezera Firth of Cromarty, u pozadini su snežni planinski vrhovi severne Škotske , čista voda iz Loch Morea i ječam gajen na Crnom ostrvu. Destilerija je osnovana 1839. godine od strane Aleksandra Mathesona. Destilerija je ostala u porodičnom vlasništvu do 1960. godine kada ju je kupila kompanija White & Mackay. Jedan od najvažnijih aspekata procesa starenja viskija je odabir pravog bureta za odležavanje viskija. Kada kompanija Dalmore kupi burad u kojima je odležavao zreli španski šeri u svakum bureti ima oko pet litara šeri vina. Do trenutka kada burad stignu u Škotsku polovina šerija se absorbuje u drvo, a ostatak se uklanja iz bureta i u njega se sipa viski koji vremenom upija jedinstvene arome iz drveta. Destilerija je poznata i po tome što je flaširala neke od najskupljih škotskih viskija koji su ikada prodati.

Dalmore 18 Y.O.

Dalmore 18 y.o. prvih 14 godina sazreva u ex bourbon američkim bačvama. Izuzetni odnosi sa španskom kudom Gonzaley Byass rezultirali su ekskluzivnim izborom 30-godišnjih Metusalem Oloroso Sherry buradi koje Dalmore destilerija koristi za dodatno sazrevanje od 4 godine.

Dalmore 12 Y.O.

Dalmore 12 y.o. je Single Malt Whisky koji prvih devet godina odležava u ex bourbon američkim buradima , pre nego što se polovina prebacuje u ex Metusalem Oloroso sherry burad gde odležava još tri godine. Metusalem Oloroso je vrsta Oloroso šeri koja je zasladjena dodavanjem malo Pedro Ximenez šerija, koji se proizvodi od prosušenog groždja i intezivno je sladak i gust. Da bi se kvalifikovao kao Metusalem šeri mora biti proizveden solera metodom od destilata prosečne starosti od 30 godina.

Close Menu