Jura je škotska destilerija na ostrvu Jura na zapadnoj obali Škotske. Destileriju je osnovao Archibald Campbell 1810. godine i nazvao je destilerijom malih ostrva, a trenutno je u vlasništvu kompanije White & Mackay. Ostrvo Jura je široko 11 km. , dugačko 48 km. I na ostrvu ima samo jedan put, jedan pab i jedna destilerija, a na njemu živi 200 ljudi, ali ima i oko 5.000 jelena Pejsaž divljih planina, mirnih jezera i olujnih mora. Destilerija Jura proizvodi 2,2 miliona litara alkohola godišnje. Voda koja se koristi u proizvodnji stiže iz jezera Loch a’Bhaile – Mhargaidh koje se nalazi na ostrvu Jura. Jura je posebno mesto – to je verovatno jedino ostrvo na svetu gde su burad viskija mnogo brojnija od ljudske populacije.

Jura 10 Y.O.

Jura 10 y.o. je Single Malt Whisky koji odležava u ex bourbon buradima. Ima lagano bakreno, zlatni izgled. Dobro izbalansiranog mirisa sa notama zelene jabuke i svežih krušaka. Umereno kremasto telo sa inicijalnim talasom vanile, praćenom svežom travom, nežnim voćem i suvim drvenim notama.

Jura 12 Y.O.

U poređenju sa 10 godina Jura malt, ovde imamo intenzivnije i dublje slatko voće zajedno sa jačim, skoro kiselim, vaniličnim notama. Suptilni dim, breskve i kajsije praćeni citrusom. Posle nekoliko minuta, više dima i mlečne vanile u pozadini. Whisky koji je odležavao 12 godina u kombinaciji američkog belog hrasta ex bourbon buradi 10 godina i evropskih – španskih Oloroso šeri buradi još dve godine, što mu daje bogat i zaobljen ukus, savršenu ravnotežu dima i slastkoće.

Close Menu