Veuve Clicquot

1772. godine, Philippe Clicquot je osnovao firmu za proizvodnju vina pod nazivom Clicquot.

1798. godine, njegov sin Francois, koji je preuzeo porodično preduzeće, oženio je Barbe Nicole Ponsardin. Francois je umro 1805, a mlada dvadesetsedmogodišnja udovica je odlučila da nastavi nasleđe svog muža. Žena vizije, ona je postala pokretačka snaga iza prestižnih i uspešnih brendova, koji su 1810 preimenovani u Veuve Clicquot Ponsardin.

U potrazi za inovativnim i izvrsnim, Madam Clicquot je 1816 izmislila ‘riddling table’ sa ciljem objašnjenja kako dobiti šampanjac neprevaziđenog kvaliteta. Ona je postala poznata po svojim inovacijama kao što je ‘Grand Dame of Champagne’, i to predstavlja priznanje za njenu hrabrost i odlučnost.

Korak po korak, Madam Clicquot je koristila svoje veštine da razvije izuzetnu vinogradarsku teritoriju, koja se sastoji od 515 hektara u srcu najboljih vinogradarskih imanja u regiji šampanjaca.

Danas, u Francuskoj i inostranstvu, Veuve Clicquot brend i dalje predstavlja oličenje vrednosti usko povezano sa Madame Clicquot: smelost i savremenost pomešane sa  kvalitetom i stručnošću koje su bez premca.

Zloupotreba alkohola je opasna po važe zdravlje.

Konzumirajte alkohol odgovorno.

Veuve Clicquot Brut Yellow Label

Za proizvodnju Veuve Clicquot Brut Yellow Label se koristi grožđe iz 50 do 60 različitih oblasti:

  • 50 do 55% Pinot Noir obezbeđuje tipičnu strukture kuće vina.
  • 15 do 20% Pinot Meunier zaokružuje kupažu.
  • 28 do 33% Chardonnay daje prefinjenost i eleganciju i savršeno balansira vino.

 

 

 

 

Veuve Clicquot Rosé

Kao  ‘pink’  varijanta Brut Carte Jaune, Veuve Clicquot Rose ima istu strukturu:

Da bi završio osnovu,  tehnolog dodaje mešavinu crvenih vina koja potiču od odabranog crnog grožđa da obezbedi čudesnu ravnotežu ovog jedinstvenog roze vina.

  • 50 do 55% Pinot Noir obezbeđuje intenzitet Clicquot stila.
  • 15 do 20% Pinot Meunier zaokružuje kupažu.
  • 28 do 33% Chardonnay daje prefinjenost i eleganciju.

 

 

 

 

Veuve Clicquot La Grande Dame

Vino je svetlo zlatne boje sa odsjajem ćilibara. Kristalno je prozirno sa neverovatno finim mehurićima.  Na prvi miris dolaze nam tipične Chardonnay mineralne arome mimoze, citrusa i krede, a kako se vino otvara daje nam kandirano voće, mirise kajsija, dunja i badema. Nakon par minuta, arome duvana i finih začina dopunjuju kompletan ugođaj.

Ukus je perfektno izbalansiran i čist sa prefinjenom,  dugotrajnom  završnicom. Ovo vino ima neverovatan potencijal starenja.

Najbolje se slaže sa morskom hranom posebno sa ljuskarima poput jastoga i škampi, potom sa kavijarom i belom ribom nežne strukture poput brancina, San Piera, kao i jelima sa tartufima.