penfolds-logo

Do uspeha Penfolds-a vodile su generacije vizionara i inovatora. Od početka 1844. do danas, spajanje nauke, umetnosti i inovacija je dovelo do toga da Penfolds postane jedan od najpoznatijih i najcenjenijih vinara iz Australije.

Penfolds Bin 2 2013, crveno vino
Prva berba Penfolds Bin 2 je bila 1960. godine. Ideja vinarije je bila da ovo vino bude slično Burgundskim vinima
po stilu, mekano, srednjeg tela ali na bazi sorte Syrah (Shiraz). Bin 2 je kupaža sorti Syrah i Mourvedre
što i dan-danas nije tako uobičajno za Australiju. Prema podacima prvi put Mourvedre kao sorta pojavljuje se
u Australiji još davne 1830. godine.
Penfolds Bin 128 Coonawarra 2013, crveno vino
Prva berba Penfolds Bin 128 datira od 1962. godine. Vino je odraz jedinstvene klime i uslova uzgajanja u Južnoj
Australiji-distrikt Coonawarra, koja ovom vinu daju elegantan stil sorte Syrah prepoznatljiv za malo hladnija
klimatska područja.Od berbe 1980. godine vinarija donosi odluku da umesto američkih barika koristi francuske
u procesu sazrevanja što je doprinelo izraženijoj začinastoj aromi koja krasi ovo vino.
Penfolds Bin 138 2012,crveno vino
Penfolds Bin 138 je kupaža tri sorte Grenache, Syrah / Shiraz i Mourvedre, a često možete čuti skraćni naziv
za ovu kupažu GSM. Ove tri sorte su najzastupljenije u distriktu Barosa (Barossa Valley) u Južnoj Australiji.
Vinarija Penfolds je pedestih godina prošlog veka počela sa eksperimentisanjem koristeći kupažu Grenache i
Mourvedre. Da bi odgovorila na sve veću potražnju tržišta za vinima intezivnog voćnog mirisa koja podsećaju
po stilu na francuska vina.
Penfolds Bin 389 Cab/Shiraz 2012, crveno vino
Penflods Bin 389 se često zove i “Baby Grange” iz razloga što se za njegovo sazrevanje koriste burad u kojima
je prethodno sazrevao Grange. Prva berba ovog vina je 1960. godina, a za ovo vino možemo reći da je utrlo
put vinariji Penfolds kod ljubitelja kompleksnih crvenih vina. Kombinovanjem sorti Cabernet Sauvignon koji
ovom vinu daje strukturu i Syrah koji mu daje bogatstvo, vinarija Penfolds je pokazala da itekako poseduje veštinu
da napravi odličan balans između vina i bureta. Kupaža: 54% Caberent Sauvignon i 46% Syrah / Shiraz
Sazrevanje: 18 meseci u američskom hrastu (20-30% nova burad, 70-80% 1-2 godine korišćena burad).