Laurent-Perrier

‘Uz kvalitetno vino i kvalitetne ljude, uspeh je zagarantovan’

Istorijat Šampanjca

Osnovan 1812, Laurent Perrier je bio avangard u proizvodnji jedinstvenih i prefinjenih sampanjaca skoro dve stotine godina, sto ga cini jednim od najpoznatijih brendova sampanj regije, takodje je najveci brend u porodicnom vlasnistvu.

Brut L-P

Stil Laurent Perrier Brut-a je definisan visokim procentom Chardonnay-a što mu daje prirodnu čistoću, svežinu i prefinjenost. Ove jako bitne karakteristike, koje su izražene u svim našim šampanjcima, su dobar uvod u suštinu Laurent Perrier-a.

Prirodna ravnoteža i svežina Laurent Perrier Brut-a dolaze do izražaja zbog dugog odležavanja boca u podrumima: za boce od 0,75l minimum 3 godine, a 4 do 5 godina za Magnum boce. Nakon punjenja, vino se čuva u podrumu nekoliko meseci pre isporuke.

 

 

Beleške degustacije:

Izgled – Bledo zlatne boje sa stabilnim protokom finih mehurica

Miris – Jednostavan ali ipak kompleksan, svež i dobro izbalansiran sa nagoveštajem citrusa i belog voća

Ukus – Dobro definisan i suptilno zaokružen. Ukus voća postepeno najavljuje dobro izbalansiran šampanjac, ostavljajući na kraju dug osećaj u ustima

Serviranje:

Služi se između 8 i 10 stepeni. Kombinacija svežine i čistoće Laurrent Perrier Brut-a, je bila glavni faktor u pozicioniranju ovog šampanjca kao aperitiva. Njegova crta u kojoj se oseća citrus i belo voće ( kao što je koža breskve) i njegov izuzetan balans podržan suptilnim mehurićima, čini ga savršenim pratiocem u bitnim životnim trenucima. Pravi “vin de plaisir”.

Mešavine:

Vrste groždja –  Chardonnay 50%, što je veoma visoka proporcija, dupla od prosečne u šampanjcima

Pinot Noir 35%

Pinot Meunier 15%

Vinogradi – Kupaža je napravljena od grožđa iz više od 55 šampanj oblasti sa prosečnim kvalitetom od 94%. U njegov sastav ulazi i do 20% najkvalitetnijih vina iz podruma Laurent-Perrier-a, što obezbeđuje konstantan ukus i kvalitet.

Cuvée Rosé

Cuvée Rosé Laurent-Perrier nastao je 1968. koristeći inovativnu “savoir-faire” metodu korišćenu u proizvodnji vina pod nazivom “Coteaux Champenois”. Usavršen u svakoj fazi njegovog nastanka, Cuvée Rosé je danas merilo u svojoj kategoriji. U elegantnoj vinskoj boci inspirisanoj kraljem Henrijem IV, ovaj Rose šampanjac je široko priznat za doslednost visokog kvaliteta više od 40 godina.
Laurent-Perrier tehnička postrojenja su posvećena proizvodnji Cuvée Rosé-a. Grožđe sa pažljivo odabranih parcela se precizno sortira pre stavljanja u burad. Kontrolisano natapanje (koje traje od 48 do 72 sata, u zavisnosti od berbe) pomaže u izdvajanju boje i dobijanju pune i bogate arome Pinot Noire-a. Ostavlja se u podrumima da stari najmanje 4 godine.

 

Beleške degustacije:

Izgled – Elegantan, sa prirodnom promenom boje, od nagoveštaja losos roze do boje zrelih malina

Miris – Precizan i veoma oštar. Širok spektar malog, crvenog voca kao što su: jagoda, ribizla, malina i crna trešnja. Njegova neverovatna svežina je dominantna nota.

Ukus – Intenzivne voćne arome. Čist, dobro definisan i pomalo oštar ukus. Kada se arome u vinu razviju dobijamo utisak uranjanja u korpu svežeg crvenog voća: jagode, Morello trešnje, crna ribizla i maline.

Način posluženja:
Servirati na 8 do 10 stepeni. Cuvée Rosé Laurent Perrier je izvanredan aperitiv. Ovaj Cuvée, zahvaljujući svom aromatičnom karakteru, omogućava uparivanje sa različitom hranom i vinima. Najbolje ide uz sirovu ribu (marinirani crveni Mulet i tartar od tunjevine), zatim grilovane kozice, tanak pršut, pačetinu, jagnjetinu, kremaste sireve kao sto je Chaource sir. Cuvée Rosé takođe izvanredno ide uz deserte od crvenog voca. Smeliji će ga kombinovati i sa azijskom, pa čak i Indijskom kuhinjom.

Sorta grožđa – 100% Pinot Noir

Vinogradi – Kupaža je napravljena od grožđa iz 10 različitih šampanj regija, smeštenih u južnim i severnim delovima Montagne de Reims, uključujući i čuveni Côte de Bouzy. Takođe iz najboljih oblasti Ambonnay, Bouzy, Louvois i Tours-sur-Marne.

 

Ultra Brut

ultra brut

 

Its creation is contemporary like that of Nouvelle Cuisine. Similar to this lighter, purer way of preparing food, Ultra Brut Laurent-Perrier appears without make-up, in its natural form. It is a brut nature champagne, that is, with no dosage, and making it requires considerable know-how. Its style appeals to a growing number of wine-lovers who discover with it many new ways of enjoying champagne.

 


TASTING NOTES

APPEARANCE: Very pale and crystal-bright in colour.

NOSE: Intense and complexe on the nose, with a wide range of aromas, including citrus and white fruit and flowers, such as honeysuckle. The combined effect gives off an impression of freshness, much like ocean air.

TASTE: Airy and delicate, yet surprisingly long. Floral and fruit flavours combine with mineral notes to give a wine that is pure without being austere. The finish is long and leaves the palate clean.

SERVING: Serve at around 8°C and 10°C.

THE BLEND

GRAPE VARIETIES: chardonnay 55 %, pinot noir 45 %.

VINEYARDS: Made exclusively from grapes from very ripe harvests and blended from fifteen crus or villages with an average rating of 97 %.

 

Brut Millesime 2006

Brut millesime 2006

Laurent-Perrier is selective when declaring vintages – rarely declaring them and only in the very best years with a unique character. Thus the BRUT MILLÉSIMÉ (Vintage Brut) is an exceptional wine and while it maintains the signature style of the House’s wines, it refl ects the unique characteristics of the vintage year. Laurent-Perrier’s millésimes have excellent ageing capacity.

The wine-growing year began with a cold winter, but not so cold as to damage the vines. Spring was generally mild with very few frosts, except in early April. Rainfall was normal. Summer was a time of contrasts, with a heatwave and very patchy rainfall in July, while August brought frequent storms, followed by cool, overcast weather and unusually high rainfall. Severe episodes of hail affected 4,750 hectares in 71 municipalities. The grapes were harvested between 7th and 25th September, depending on the sector. Ripeness levels in an abundant harvest were satisfactory, if uneven.

TASTING NOTES

APPEARANCE: A light yellow with delicate beading.

NOSE: A delicate, subtle nose with aromas of fresh pineapple, dried apricots and almonds.

TASTE: A very pleasant, rounded attack, followed by a marked sense of balance, with a lively fi nish offering hints of white peach and mirabelle.

SERVING: Serve at around 9°C and 11°C.

The Brut Millésimé 2006 pairs harmoniously with fish in sauce, while its roundness and delicacy will prolong your tasting pleasure in the company of poultry or other white meats.

THE BLEND

GRAPE VARIETIES:  Chardonnay 50%, Pinot Noir 50%.

VINEYARDS:  Pinot Noir from the Montagne de Reims: Verzy, Verzenay, Mailly, Louvois, Bouzy and Chardonnay from the Côte des Blancs: Chouilly, Cramant, Oger, Mesnil-sur-Oger.