Destilerija Ardbeg proizvodi viski od 1798. godine, ali je to bio ilegalan posao.  Zvanično ju je osnovala porodica Mac Dougall 1815. godine kada je proizvodnja i započela . Tada je većina viskija proizvodjena za upotrebu u mešanom –blend viskiju, a ne kao Single Malt. Proizvodnja je zaustavljena 1981. godine, da bi 1989. godine ponovo pokrenuta, ali sa smanjenim kapacitetom. Punim kapacitetom destilerija počinje da radi 1998. godine, nakon što ju je 1997. godine preuzeo Glenmorangie plc. Ardbeg ima neverovatnu reputaciju, obožavan je širom sveta i proglašavan viskijem godine četiri puta u toku poslednji sedam godina. Gde god da ste u svetu možete biti sigurni da ste blizu ambasade Ardbeg – barovima ili maloprodajnim objektima. Kaže se da mirisom – nepogrešive arome treseta možete naći ambasadu Ardbeg jer dominira nad lokalnim mirisima.

ARDBEG 10 Y.O.

Većini viskija alkohol se smanjuje na 40%. Međutim, Ardbeg 10 godina star ne prolazi proces nehlađene filtracije i ima 46% alkohola, čime zadržava maksimum ukusa, a u isto vreme daje više tela i dodatnu dubinu. U njemu su sve dobre stvari sačuvane.

ARDBEG Corryvreckan

Ardbeg Corryvreckan je najbolji svetski viski na World Whiskey Award 2010 i Best No Age Scotch po Limmy Murray’s – Whisky Bible. Jak 57,1% alk. Na mirisu sladak tresetni dim pomešan sa limunom, a u pozadini sa pomorandžom. Prženi orasi I nekoliko začina pojavljuju se nakon izvesnog vremena / biber, djumbir.

ARDBEG Uigedail

Ardbeg Uigeadail – nazvan je po jezeru odakle se destilerija snabdeva vodom. Jak viski 54,2% alk. sa notama dima, kože, suvog voća i oraha. Sazreva u starim burbon i šeri buradima.

Close Menu